Testuję tutaj różne sposoby na konserwację żywności, w tym suszenie warzyw, grzybów. Dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane przetwory mają szansę zachować przydatność do spożycia nawet przez 3 lata, natomiast 2 lata trwałości nie powinno być problemem. Tak radzono sobie podczas wojny.
Dzisiaj zdjęcie z mojego kolejnego eksperymentu dot. suszenie grzybów hodowlanych. Boczniaki.
Grzyby zostały pokrojone i nadziane na nitkę. Od dołu zabezpieczam je przed zsunięciem wiążąc poprzecznie zapałkę. Kilka dni na rozgrzanym grzejniku i grzyby są suche na wiór. Można ich użyć jako zamiennika dla grzybów leśnych. To nie jest mój pierwszy kontakt z suszonymi boczniakami, tym razem po prostu zrobiłem dla Was zdjęcia.
Jeśli lubisz grzyby – spróbuj mojego sposobu!
Polecam też:
Dyskusja