Dziś miałem chwilę czasu wolnego i postanowiłem zabrać się za przygotowanie słowiańskich podpłomyków. Dlaczego ten przepis tutaj? Otóż wystarczą 2-3 składniki i można mieć pieczywo, które zapełni nasze brzuchy w razie W i będzie się dobrze przechowywało (suchary).
Wziąłem mąkę pszenną, odrobinę wody i soli – uformowałem ręcznie 3 cienkie placki widoczne na zdjęciu. Wskazówka, posmaruj rękę i deskę mąką – ciasto nie będzie się przylepiać.
Tak uformowane placki muszą dojrzeć i obeschnąć minimum 15 minut.
Następnie rzut na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. W dzieciństwie podpłomyki piekłem na rozgrzanej blasze pieca u babci.
Po jakiś czasie przewracam na drugą stronę. Pieczenie kończysz, gdy na podpłomykach pojawią się plamy – jak na zdjęciu.
Dwa mniejsze podpłomyki zostały zjedzone przez pewną głodną osobę tak szybko, że nie zdążyłem zrobić zdjęć, ale zachował się największy, dłużej pieczony placek – domyślnie na suchar.
Powiem tak. Spodobał ci się mój eksperyment – próbuj z różnymi rozgrzanymi powierzchniami (może rozgrzany kamień w terenie) oraz mieszankami mąki. U mnie to pieczywo zostało schrupane z takim entuzjazmem, że na pewno znów zagości na stole…
Hmmm, ciekawe, muszę spróbować.
Gdybyś tylko tak nieco bardziej precyzyjnie dobrał składniki (proporcje),
No bo na pewno nie szklanka mąki na litr wody 😛 ,
Powiem tak, to wychodzi w praktyce, zacząłem od około 4 łyżek mąki pszennej, wodę dolewałem „na oko”, konsystencję dostrajałem „na oko” – po prostu trzeba spróbować samemu, są różne typy mąki, itp. – jak zrobić ciasto bez drożdży (makaronowe) wie dobra każda gospodyni, więc można się spytać. Bardziej ważny jest etap obeschnięcia gotowych placków, wtedy zrobią się takie ładne pęcherze zamiast zakalca.
OK. Spróbuję jutro rano (jak nikogo w domu nie będzie) jak sie uda to wrzucę fotkę na FB, a jak nie to się nawet nie przyznam 😛
Ogień średni lub duży polecam. Nie próbuj na małym, bo się zeschnie, a nie upiecze.
https://uploads.disquscdn.com/images/fd2a42616f244c2dc6fc80f42fc595a4ae58f93998532d6e210fc28693030fde.jpg
https://uploads.disquscdn.com/images/84b83b8cb63dd70321641c92b7ea4a7a3b52f7970b6ad901db3bdad41bd738ba.jpg
Podpłomyki są świetną przekąską, ale przy ognisku warto pokusić się o upieczenie prawdziwego chleba w menażce.