Witajcie! Dziś kilka słów o grzybobraniu. Uważam, że jeśli interesujesz się filozofią preppers/survival to warto też poznać możliwe do zdobycia leśne jedzenie. W Polsce w sezonie letnio-jesiennym dostępna jest dość duża różnorodność grzybów, które warto zbierać i przyrządzać. Grzyby mają dużą zaletę dla preppersa, można je suszyć, gotować, słoikować – nie wymagają lodówki/zamrażarki. To duża zaleta. Walory smakowe i odżywcze z pewnością urozmaicą dietę.
Jednak zbieranie grzybów wymaga umiejętności i rozwagi. Jeśli nie masz pewności zbieraj tylko grzyby z brązowymi łebkami i żółtą gąbką pod nimi… Nie ryzykuj! Jednak ta czy inaczej warto zapoznać się z dostępnymi materiałami na temat bezpiecznego zbierania grzybów jak na przykład te w linkach podanych poniżej. Na załączonych zdjęciach moje dzisiejsze grzybobranie zaledwie „rzut beretem” od domu. Niby mało, ale w zupełności wystarczyło na sos na kolację. Smacznego! udanego grzybobrania!
Link do pobrania: Gatunki jadalne i podobne do nich grzyby trujące
Link do pobrania: atlas grzybów – bezpieczne grzybobranie
Dyskusja