Dziś pokażę Wam przepis na herbatę z igieł i gałązek iglaków, którą właśnie w tej chwili popijam. Zerwałem kilka gałązek srebrnego świerku.
Gałązki wrzuciłem do garnka. Podgotowałem koło 10 minut. Potem wyłączyłem gaz zostawiłem jeszcze na kilka minut aby się bardziej zaparzyły.
Jak widzicie – po chwili naszym oczom ukazuje się znajomy kolor herbaty.
Herbata świerkowa oprócz walorów smakowych ma właściwości zdrowotne, zawiera między innymi dużo witaminy C i jest uważana za dobry lek na kaszel, przeziębienie, grypę, itp.
Z powyższego parzenia wyszły 2 kubki herbaty. posłodziłem je miodem. Smacznego.
Polecam też, napój z pędów malin: http://dzialkowy-survival.blogspot.com/2017/12/napoj-z-pedow-malin.html
No dobrze ale… gotowanie chyba wybija właśnie witaminy…
wit. C? nie sądzę, tak samo olejki eteryczne, antyoksydanty i wiele składników
Podobno gotowanie, a nie zaparzanie , likwiduje skutecznie witamine ” C „